Co je pivovarský slad a jaké druhy existují
Pivovarský slad je základní surovinou pro výrobu piva. Vyrábí se z ječmene nebo jiné obilniny, která se nechá naklíčit, usuší a následně podle potřeby upraví – například pražením či karamelizací. Tento proces, nazývaný sladování, přeměňuje zásobní škroby v zrnu na jednodušší cukry, které pak slouží jako potrava pro pivovarské kvasinky při kvašení.
Kvalita a charakter sladu zásadně ovlivňují výsledný profil piva – barvu, vů
..ni, tělo i chuť. Podle způsobu zpracování vznikají různé druhy sladů, od světlých přes karamelové až po tmavé pražené, které dávají každému stylu piva jeho jedinečný charakter.
Základní slady (Base Malts)
Tvoří většinu sypání a zajišťují enzymatickou aktivitu potřebnou pro zcukření škrobů. Jsou základem barvy, těla i charakteru piva – od světlých ležáků po silné ejly.
- Pale Ale – pro ejly britského typu, IPA, APA
- Pilsner (plzeňský) – pro světlé ležáky, český styl, piva belgického typu
- Vienna (vídeňský) – jantarová piva, Märzen
- Munich (mnichovský) – tmavší ležáky, Bock, Dunkel, tmavá piva belgického typu
- Pšeničný základní slad (Wheat Malt) – Weizen, Witbier
- Žitný základní slad (Rye Malt) – Rye IPA, Roggenbier
- Karamelové / Krystalické slady (Caramel / Crystal Malts)
Vznikají z částečně zcukřeného sladu a dodávají pivu tělo, jemnou sladkost a barvu. Pomáhají vyvážit hořkost, zvýraznit chuťový profil a zlepšují stabilitu pěny.
Typy: od velmi světlých (Cara 10, Carapils) po tmavé (Cara 150, Special B)
- Dextrinové slady (Body / Head Retention Malts)
Zvyšují plnost, stabilitu a pěnivost piva, aniž by ovlivnily jeho chuť nebo barvu. Používají se zejména u ležáků, ejlů a piv, kde je žádoucí hutnější tělo.
Typy: Carapils®, Carafoam® – zlepšují pěnu, plnost a stabilitu
- Melanoidní slady (Melanoidin Malts)
Vyrábějí se intenzivním sušením, při němž vznikají melanoidiny – látky dodávající hlubokou barvu, plnost a bohatý „vařený“ charakter. Napodobují efekt dekokčního rmutování.
Typy: Melanoidin, Aromatic – plnost, sytá barva, typické pro Bock, Märzen a tmavé ležáky
- Pražené slady (Roasted Malts)
Tmavé až černé slady bez enzymatické aktivity, které dodávají tóny čokolády, kávy, kakaa nebo pražených ořechů. Používají se pro tmavá a silná piva, kde tvoří charakter chuti.
Typy: Chocolate, Black, Roasted Barley, Black Patent – Stout, Porter
- Speciální slady (Specialty Malts)
Doplňkové slady používané pro barvu, chuť, aromatické nuance či úpravu pH. Umožňují sládkům vytvářet originální styly a chuťové kombinace.
Typy:
- Kyselý (Acidulated) – úprava pH a zlepšení stability piva
- Kouřový (Smoked, Peated) – uzený tón (Rauchbier, Whisky Ale)
- Biscuit, Amber, Brown – oříškové, suché tóny
- Ovesný (Oat Malt, Flaked Oats) – krémovitost, NEIPA, Stout
- Žitný (Rye Crystal) – kořenitost a plnost
- Speciální barvící (Carafa, Sinamar) – úprava barvy bez hořkosti
↑ zobrazit méně
..
zobrazit více ↓